Filantropie is zeg maar mijn ding

Ik banjer al meer dan vijftien jaar rond tot in alle uithoeken van het door mij zelf benoemde Land van Goed Doen: de Nederlandse filantropie, goed voor zes miljard euro geefgeld jaarlijks. Ik deed dat bijna veertien jaar als hoofdredacteur van Stichting Lenthe's opinieplatform De Dikke Blauwe, waarvan een aantal jaren samen met goede vriend Charles Groenhuijsen. Tegenwoordig ben ik als onafhankelijk columnist verbonden aan De Dikke Blauwe en maken steeds meer organisaties, zoals goede doelen en vermogensfondsen, gebruik van mijn kennis en netwerk voor hun interne en externe communicatie.


DOELBEWUST LEIDERSCHAP                        training voor directeuren van goede doelen

 

Als directeur van een goed doel sta je aan het roer van een impactgerichte onderneming. 
Een uitdagende taak waarin je  steeds balans moet zien te vinden tussen maximale impact, goede relaties met stakeholders en een gezond businessmodel. En dat in een complex veld: een multi-stakeholder-omgeving, de donateur die zich niet laat binden, toezichthouders, concurrentie, nieuwe toetreders, regelgeving, nieuwe technologie, innovaties etc. Hoe geef jij hier goed leiding aan? Hoe navigeer jij jouw organisatie, laveer je tijdig en blijf je toch koersen naar de bestemming?

Hierover organiseren topadviseur Baukje Stam en ik een reeks bijeenkomsten voor een groep van maximaal 10 directeuren. Start 30 april. Ben je geïnteresseerd? Lees dan onze korte brochure Doelbewust Leiderschap binnen het goede doel of bel met mij (06 2252 6102) of Baukje (06 2250 2354).

De training in het kort: een reeks van zes bijeenkomsten waarin we de diepte induiken, prikkelen, afwegingen en dilemma’s beetpakken. In een vertrouwelijke setting bieden we je de gelegenheid om samen met collega-directeuren stil te staan bij de uitdagingen van het leiding geven aan een goed doel. De onderwerpen van de bijeenkomsten worden mede o.b.v. een persoonlijke intake vastgesteld. Het zal o.a. gaan over de balans tussen missie en markt, de spanning tussen vernieuwing en verantwoording, de noodzaak van keuzes maken, hoe je rust bewaart in een dynamische wereld van agile werken, digital en data…  Om de geest te voeden wordt deze training ondersteund met korte colleges (in de vorm van een podcast) door experts op diverse terreinen, zoals impact investing en over de eeuwige strijd tussen de dominee en de marktkoopman.

Waarom hebben we deze training ontwikkeld? We zien dat directeuren van goede doelen voor een enorme opgave staan. Gedreven en naar eer en geweten loodsen zij hun organisatie in de richting van de missie. Regelmatig krijgen we signalen én signaleren we zelf dat de positie waar je als directeur in zit, complex en veeleisend is (zowel met de binnen- als de buitenwereld). Met deze training bieden we een platform voor inhoudelijke gesprekken over de facetten van leiding geven aan een goed doel. Onze motivatie is dat we op deze manier willen bijdragen aan de impact die goede doelen hebben in de samenleving.


Boeken

Vijf onbeschoft dikke jaarboeken produceerde ik voor Stichting Lenthe: 'De Dikke Blauwe' groeide snel uit tot filantropiebijbel voor zowel gevers als besteders van goed geld.

Artikelen & interviews

Ik schreef intussen meer dan 750 artikelen over filantropie: achtergrondverhalen, analyses en interviews.

Meer >>>

Commentaren & columns

Kort, kruidig en pregnant: zo schrijf ik mijn columns en commentaren het liefste op.

 

Meer >>>Edwin Venema is journalist/publicist maar voelt als een collega. Zijn bijdragen aan de zich ontwikkelende sector filantropie stijgen veruit boven wat je van een journalist zou verwachten. Venema’s werk is altijd “fact-based” , hij is goed geïnformeerd, geeft goede analyses en ontpopt zich vele malen als partner in discussies. Zijn achtergrond als universiteit-neerlandicus maken zijn pennenvruchten een lust om te lezen.

 

Theo Schuyt 

Hoogleraar Filantropische Studies VU Amsterdam

Buitengewoon Hoogleraar Filantropie en Sociale Innovatie Universiteit Maastricht       

 

                            (De Mooilichterij)